VINLAND VE VİKİNGLER

1 Şubat 2019'da yazıp hiç yayınlamadığım bir kaydımı buldum aradan 2 yıl geçmesine rağmen paylaşmak istiyorum.
Geçen hafta kitap fuarına gittiğimde elime çok güzel bir seri geçti: Dünya Masalları. Bu serinin içinde hepsini ayrı ayrı severek okuduğum farklı toplumlardan kalma masallar vardı: İran, Japon, İbrani, Kızılderili... Ancak beni hakkında araştırma yapmaya iten bir tane vardı, o da Viking Masalları idi. Özellikle içlerinden Vinland Saga (efsane/destan)'ı en ilgimi çekeniydi. Vikingler'in dilden dile dolaşan hikayeleri sonraları yazıya aktarılıyor. Bu hikayelerin sadece eğlence aracı mı yoksa tarihin gerçekleri mi olduğu muallak, ancak size okumalarım sonucunu aktarmak isterim.


Kızıl Erik Grönland'ı (GreenLand: Yeşil Diyar) keşfediyor ve buraya yerleşiyor. Sonraları oğlu Leif Erikson babasının izinden giderek keşiflere devam ediyor ve tepelerinde üzüm yetişen Vinland ( Wine Land: Şarap Diyarı) 'nı buluyor. Buraya birçok insan getirerek yerleşiyorlar hatta burada çocuklar bile doğuyor. Efsaneye göre günün birinde kanolarla tanımadıklar birkaç insan keşfettikleri bu diyara geliyor. Vikingler bu insanların teninin daha siyah olmasından dolayı biraz garipsiyorlar ve sonrasında da konuştukları dili anlamadıklarından dolayı bir iletişim kopukluğu oluyor. Yerliler önce gelip tüm eşyaları teker teker inceliyor. Sonra beğendikleri kırmızı bir kumaşı kendi kumaşlarıyla takas etmeye çalışıyorlar. Alan memnun, satan memnun hesabı yerliler kanolarına binip geri dönüyor, birkaç zaman sonra yine takas yapmak için geliyorlar. Ancak bu sırada ahırdan bir boğa kaçıyor ve neye uğradığını anlamayan yerliler kaçarak kanolarına biniyorlar. Muhtemelen bu olayı bir düşmanlık mesajı olarak algılayan yerliler ilerleyen günlerde bir ordu halinde gelip Vikingler'e saldırıyorlar, Vikingler önlerinde kendilerinin üç katı bir ordu görünce kaçacak delik arıyorlar ancak sonra içlerinden biri '' bu küçük adamlardan mı kaçacağız'' diyerek kılıcını çekiyor ve yerlilerin üstüne yürüyor. Diğerlerinin de ondan güç alması kısa sürmüyor ve küçük sıyrıklarla tüm yerlileri korkutup kanolarına geri dönmek zorunda bırakıyorlar. Bu olaydan sonra memleketlerinden daha verimli ve ılıman olan Vinland'den çıkıp Grönland'e dönmeye karar veriyorlar.
"Vikingler'' adlı dizide olay daha farklı gösteriliyor, Leif Erikson babasının ölümü üzerine ülkesine dönüp Vinland'ı kız kardeşi Freydis'e veriyor. Freydis de gözünü diktiği eve başka bir ailenin yerleştiğini görünce sinirlenip onları öldürüyor ve sürgün ediliyor. Bu olayın üstüne Vinland'e gidilmesi yasaklanıyor.
Bu hikayelerin üzerine insanlar meraklarına yenik düşüp araştırmalara başlıyorlar ve Amerika kıtasında ( Kanada- Newfoundland) gerçekten de Vikinglerin yerleşim yerlerini buluyorlar.  Bu da onları Amerika'ya yerleşmiş ilk Avrupalılar yapıyor. Eğer kıtayı terk etmeselerdi şu anki tarih kitapları çok farklı olabilirdi.

Yorumlar

Popüler Yayınlar