ZEVK-İ SELİM SAHİBİ TEVFİK FİKRET

Bugün dersten çıkıp 'manzaraya nazır çay içelim ya' düşünceleriyle kampüsün içinde dolaşmaya başladık ve beklenmedik bir şekilde Aşiyan Müzesi'ni keşfettik.
Aşiyan Farsça 'yuva' anlamına geliyor ve Tevfik Fikret'in evine verdiği isimdir. Eskiden Tevfik Fikret'in yaşadığı bu 'yuva' şimdi edebiyat müzesi olarak kullanılıyor.
Ya ben edebiyattan ne anlarım, ezberlediğim bir şiir bile yok diyenlerdenseniz hiç merak buyurmayınız çünkü her insanın dikkatini çekecek küçük ayrıntılar ile gizli bir müze burası.


Öncelikle müzeye girmeden sizi çok güzel bir Boğaz manzarası karşılıyor. Özellikle güzel bir havada gittiyseniz hem Boğazı hem de Rumeli Hisarı'nı izleyebilirsiniz.
Müzenin girişi ise evin bahçeye açılan kapısından oluyor. Bir görevli sizi hemen girişte karşılıyor ve giymeniz için galoş veriyor. Kendisi çok sevecen ve çok bilgili biri. Bize biraz müze hakkında bilgi verdikten sonra bir de sesli müze gezisi yapabileceğimiz bir cihaz verdi. Bu arada tüm bunlar öğrencilere ücretsiz. Ayrıca içeride fotoğraf çekmek yasak.


Gezimize salon bölümünden başladık. Girer girmez evin ne kadar zevkli bir şekilde dekore edildiğini düşündük. Duvarlarda birçok tablo vardı ve bu tabloların neredeyse yarısından fazlası Tevfik Fikret'in kendi tabloları imiş. Özellikle büyüklüğünden ve güzelliğinden dolayı SİS adı verilen bir tablo dikkatimizi çekti ancak bu Tevfik Fikret'in yaptıklarından değil kendisine Abdülmecit tarafından hediye edilenlerden imiş. Abdülmecit, Şairin Sis isimli şiirinden etkilenip ona bu tabloyu yapmış ve rehberimizin dediğine göre dünyanın en ünlü tablolarından biriymiş.
Aşiyan, Tevfik Fikret'e ait olmasına rağmen bazı odalar başka şairlerin fotoğrafları ve kişisel eşyalarına ayrılmış ancak yatak odasına ve çalışma odasına hiç dokunulmamış. Sesli tur ile gezdiğimiz için duvardaki portreler, fotoğraflar ve masanın üzerinde dizilmiş eşyalar ile ilgili teker teker ayrıntılı bilgi veriliyor. Arada da şairin şiirlerinden dizeler okunuyor ve bu sayede gerçekten o anda Tevfik Fikret ile ev turu yapıyormuşuz gibi hissettiriyor.


Tevfik Fikret'in vasiyeti üzerine naaşı bahçeye defnedilmiş ve üzerine güzel bir şiir bırakarak
sonsuzluğa uğurlanmış. Huzur içinde yatsın.
Bu arada eklemeden geçmeyeyim. Bu evin tasarımını, çizimlerini ve dekorasyonunu Tevfik Fikret'in kendisi yapmış ve dünya üzerinde en güzel manzaraya sahip denebilecek bir yere kondurmuş. Boşuna zevk-i selim sahibi demedik.



Yorumlar

Popüler Yayınlar