ARNAVUTKÖY'DE PAZAR AYİNİ

Bir pazar sabahı erkenden kalkıp arkadaşlarımla Bebek sahilden Arnavutköy'e yürümeye karar verdik.
Arnavutköy'ü önceden ziyaret ettiğimiz için yolda bir pazar ayinine katılmak için çok isabetli bir zaman olduğunu düşünüp sahilden biraz içeride bulunan Rum-Ortodoks kilisesinin ayinine katılalım dedik ve kilisenin içine daldık. Kilise eski olmasına rağmen tüm şah şahsıyla ayaktaydı. İçeride 4 kişi (rahip olduklarını tahmin ediyorum) ilahi okuyordu bir de rahip de içinden duman çıkan kapalı bir çan benzeri bir şey çalıyordu. (İçerideki insanların tam olarak görevlerinin ne olduğunu ve kullandıkları aletlerin amacını soracak zamanımız olmadığından biraz cahilce anlatacağım maalesef. Kusura bakmayın.)
Etrafa biraz göz gezdirdikten sonra oturacak iskemlelerden kendimize bir yer kaptık. İçeride ayini dinleyen sadece bir amca vardı. Bizim geldiğimizi gören görevliler ve amca hemen bizi incelemeye başladı. Muhtemelen oranın müdavimi olmadığımız belliydi.
Ayin devam ederken yan gözle az önce bahsettiğim amcanın yaptıklarını taklit ederek ortama uyum sağlamaya çalışıyordum ki içeri iki tane yaşlı kadın bir tane de adam geldi. Teker teker kilisenin içindeki fotoğrafları öpüp önlerinde hac çıkardılar. Sonra birkaç mum yakıp ayini dinlemek için oturdular. Ayinin geri kalanı aynı şekilde ilerledi. Biz de yürüyüşümüze devam etmek için ayinin bitmesine biraz kala mumlarımızı yakıp kiliseden çıktık.
Daha önce Rumca konuşulduğunu duyduğumu sanmıyorum. Bu nedenle bana çok eğlenceli ve bilgilendirici bir deneyim gibi geldi. İnşallah başka bir zamana da sonuna kadar kalıp rahiplere bu kilisenin geçmişi ve içeride yapılan ritüellerin anlamları hakkında sorular sorabiliriz.
Gitmek isteyenler için ise kesinlikle ziyaret etmelerini öneriyorum. Aralarında daha fazla kişiyi görmekten mutluluk duyacaklarından eminim. Ancak kilise hafta içi saat 4 gibi bazen açık oluyor bazen de olmuyormuş. Bu nedenle pazar sabahı saat 9-11 arası ayin zamanında ziyaret muhtemelen en kesin yoludur.


Yorumlar

Popüler Yayınlar