ADANA: MİSİS-YUMURTALIK

Bir Pazar günü en iyi nasıl değerlendirilir?
Yatarak veya gezerek.
Hazır aylardan Nisan iken ve Adana bize güneşe ateş etmelik sıcaklarını göstermemişken biz de gezmeye karar verdik.
İlk durağımız Adana yakınlarındaki Misis oldu. Misis hem göz doyurmalık hem de karın doyurmalık bir yer. Bizim gibi kahvaltı yapmadan yola çıkarsanız Misis'te durup Misis Ayranı içmenizi ve bir de yanında sıkma yemenizi tavsiye ederim. Karnınız doyduktan sonra Misis'te görmeniz gereken en önemli yer Misis Köprüsü.
Altından Ceyhan Nehri geçen Misis Köprüsü 4. yüzyılda Romalılar tarafından yapılmış. Sonraki yüzyıllarda şiddetli depremlere karşı ayakta kalabilmiş yerlerdendir. Peki Misis Köprüsü'nü bu kadar gezmeye değer yapacak olan nedir? Tabi ki de Lokman Hekim Efsanesi. Duymayan varsa ben kısaca özet geçeyim: Efsaneye göre Lokman Hekim ölümsüzlük iksirini bulmuş bu iksirin formülünü de defterine yazmış. Bir gün elinde bu defter Misis köprüsünden geçiyormuş. Cebrail de o sırada gökten inmiş ve ölümsüzlük iksirinin yazılı olduğu defteri alıp Ceyhan Nehri'nin sularına atmış. Lokman Hekim suya atlayıp defterin sayfalarını aramış ancak sadece bir sayfasını bulabilmiş. Günümüzdeki tıp ise bu bulunan tek sayfadan gelişmiş derler.
Neyse Misis'ten sonra ikinci durağımız dedemin doğduğu yer olan Yumurtalık'tı. Yumurtalık'ın ismini hiç duymayan olan vardır diye hemen açıklayayım: Burası Adanalıların tatil mekanı. En azından Mersin ve Karataş'tan sonra.
Yumurtalık Adana'nın en güneyindeki denize nazır bir ilçe. Burayı güzel yapan şey ise Yumurtalık Kalesi ve Limanı. Bu limanın küçük balıkçı tekneleri ile henüz yatlar katlar tarafından mahvedilmemiş samimi bir ortamı var. Eğer bu manzarayı izlerken acıkırsanız deniz kenarında yenecek en iyi şey balık! Limanın yukarısında arabayla 15 dakikada gidilecek ''Mesut'un Yeri'' diye denize nazır bir balıkçı var. Kesinlikle tavsiye edilir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar