JULES VERNE

Bilim-kurgunun babası.
Geçen gün Karpatlar Şatosu'nu okurken normalde hiç yapmadığım bir şeyi yapıp yazarın biyografisini okudum. Belki diğer insanlara çok normal gelebilecek bir hayat yaşayan Jules Verne'in yaşamı benim çok hoşuma gitti. Belki de hayallerinin gerçekleştiği veya kötü giden bir hayatın son anda iyileşmesi dikkatimi çekmiştir.
Neyse...
8 Şubat 1828 yılında Fransa'nın Nantes şehrine doğan Verne denizcilik geleneği olan bir ailenin çocuğuydu ve bu durum onun yazı hayatını derinden etkiledi. Küçük bir çocukken teknelerde tayfalık yapmak için kaçar ama en sonunda ailesine teslim edilirdi.
Üniversite çağına gelince babasının istekleri üzerine Paris'de hukuk okumaya gitti. Hiçbir zaman hukuk okumak istemeyen Verne, babasından gizli bir şekilde tiyatro etkinliklerine katıldı ve ilk tiyatro eserini yazdı. Bunu duyan babası Verne'e para göndermeyi kesti.
Parasız kalan Verne zamanını Paris kütüphanesinde jeoloji, mühendislik ve astronomi kitapları okuyarak geçirdiği uzun zamanlardan sonra kitaplarını yayımlayarak para kazanmaya başladı. İlk kitabı Balonla Beş Hafta'dan sonra Dünyanın Merkezine Seyehat ve Denizler Altında 20.000 Fersah gibi romanları yayımladı.
Romanların büyük bir beğeni toplaması Jules Verne'i zengin bir adam yaptı. 1876'da büyük bir yat aldı ve Avrupa'nın çevresini yatıyla dolaştı.
1905'te Amiens'te öldü.
Koca bir 77 yılda kimsenin tahmin edemeyeceği bir üne ulaşıp zengin olmak... Ben de zengin olsam Jules Verne gibi dünyayı dolaşmak isterdim.
Hayatı dışında kitaplarının da çok etkileyici olduğunu sanırım herkes biliyordur. İşin ilginç yanı ise Jules Verne'in kitaplarında birçok teknolojik alet ve gelecek tahmini var. Mesela Karpatlar Şatosu'nda televizyonu sezdiğini söylüyorlar. Denizler Altında 20.000 Fersah adlı kitabının ise Nautilus adlı bir deniz altını kullanmıştır yalnız o zaman deniz altı yoktur ve bundan 25 yıl sonra icat edilen deniz altına Jules Verne'den etkilenerek Nautilus adı konulmuştur. Bu yüzden ona Bilim ve Teknoloji Falcısı demişler.
Fotoğraflarından gözlemlediğim kadarıyla bilge ve mutlu bir adam gibi görünüyor. Bu dünya için iyi bir karakter seçimi...

''Senin bir kalbinin olduğunu söylüyorum!''
''Bazen'' dedi, ''sadece zamanım olduğunda.''
-Balonla Beş Hafta

Yorumlar

Popüler Yayınlar