HUA MULAN!

Sanırım kadınların ön planda oldukları filmleri seviyorum. (Feminist değilim ama ''kız gibi yapmak'' deyiminin lügatımızdan kalkmasını istemiyor değilim.) Günümüz popüler gençlik filmlerinden Uyumsuz ve Açlık Oyunları gibi. Ama bu seferkinde o diğer filmlerin verdiği fantastik teknolojiler yok. Merak edenler için bu filmin bir de Disney versiyonu var. Onu da tavsiye ederim.
Tarih derslerinden çok iyi hatırlayacağınız gibi Avarlar ve Çinliler arasında geçen bir savaşa her aileden erkek istenir ve asker alımı başlar. Mulan'ın babası yaşlı ve hasta olmasına rağmen gitmekte diretir ve bu durumdan rahatsız olan Mulan babasının yerine askere gider. Bir erkek için çok ağır olan asker koşulları Mulan'ı daha da güçlendirir ve General konumuna kadar yükseltir. Efsaneye göre Mulan 5.yüzyılda yaşamış ve 10 yıl boyunca kimse onun kız olduğunu fark etmemiş.
 Bazılarına çok komik gelen bu düşünce benim için gayet normal. Eğer bu konuyla ilgili Kore Dizileri izlediyseniz gerçekten de Asyalıların sahte cinsiyet değiştirmede çok iyi olduğunu biliyorsunuzdur. Filmimiz Çin filmi ama olsun...
12 yıl savaştan savaşa koşup başarılar kazandıktan sonra Avar Kağanı'nı öldürmeyi başaran Mulan'ın bu başarısının ardından Avar prensesini kendi ülkelerinin prensiyle evlenmesiyle savaş sona erer. Maalesef ki bu prens omuz omuza savaştığı ve cephede yıllarını harcarken yanında tek dayanak olarak gördüğü kişidir. Ve daha üzücüdür ki bu duyguları karşılıksız değildir. Birbirini seven bu iki kişi birlikte olamaz çünkü üstlendikleri sorumlulukların egolarından daha büyük olduğunu bilirler.
Savaşın bitiminde ünü herkes arasında yayılmış olan kahramanımız Kral tarafından bir üst rütbeye geçirilmek ister ama Mulan bunu reddeder ve kendisinin kız olduğunu açıklar. Kral da çok sallamaz hani. Filmin sonunda evine gidip mutlu yaşadı diyemeyeceğim. Bazı insanlar bu dünyaya çekmek için gelmiş gibi. En büyük acılar bitince de mutlu olamıyorlar. Zaten film bittiğinde ''neee böyle bitemez!!'' diye cırlamıştım. Sonumuzun mutlu olacağıyla ilgili o kadar çok kandırılıyoruz ki...
Bu film Türklere laf etmesiyle, bizi kötü göstermesiyle de gündem olmuştur. Bu konu hakkında şunu söylemek isterim; film sadece bir taraftan anlatılıyor ve bir kanıya varmak için bir savaşta iki kişiyi dinlemek lazım. Türkler böyle bir film yapsa muhtemelen karşı tarafı haksız gösterecektir. Bu da gayet normal olur çünkü ''Savaşlarda haklı taraf yoktur.'' Savaşlar sadece insanlara acılar yaşatır. Ülkelerin bencilce isteklerine cevap vermek için yapılır ve iki tarafa da zarar verir.

Yorumlar

Popüler Yayınlar