ANAVARZA KALESİ ADANA

 

Merhabalar,

Bugün size Adana'nın Kozan ilçesine yakın olan Anavarza Kalesi'nden bahsetmek istiyorum. Adana merkezden 1 saat uzaklıkta olan bu kale (ve antik şehir) M.S 2. yüzyılda yapılmış ve günümüze kadar Bizans, Ermeni, Abbasi, Ramazanoğlu ve Osmanlılar'a ev sahipliği yapmış. En az Tarsus kadar önemli olan bu yer maalesef ki çevresindeki diğer şehirler kadar büyüyememiş. Bu nedenle bu şehrin sadece kalıntıları günümüze kadar ulaşmıştır. Buradaki yerleşimin önemlerinden biri de eskiden Ceyhan Nehri taştıktan sonra insanlar yukarılara çıkmak zorunda kalıyormuş. Kalenin konumlandığı dağ da bir nevi ada işlevi görüyormuş.

ANAVARZA KALESİ'NE NASIL ÇIKILIR?

Kozan'ın Dilekkaya Köyü'ne geldikten sonra köyün sonuna doğru ilerliyorsunuz. Köyün hemen bitiminde zaten dağlar başlıyor ve solunuzda kaleye doğru giden bir yürüyüş yolu var. Oradan yavaş yavaş tırmanmaya başlıyorsunuz. Tırmandığınız yol önce bir düzlük olarak gidiyor ve sonrasında da dağı oyarak yaptıkları merdivenler var. Bu merdivenler tırmanışı hem kolaylaştırıyor hem de yorucu bir hale getiriyor. Bu nedenle dizlerinizde sorun varsa biraz daha dikkatli olmanızı öneririm. Çünkü 36 katlı bir binaya tırmanıyormuş gibi merdiven çıkıyorsunuz. Kalenin tepesinden manzara oldukça hoş. Özellikle bizim gibi ilkbaharda geldiğinizde ekinler daha biçilmemiş oluyor ve her yeri daha bir yeşil görebiliyorsunuz. Ancak yazın gelirseniz muhtemelen buralar biraz daha kahverengi görünecek ve sıcaktan dolayı tırmanışınız bir hayli yorucu olacak. Bu nedenle başınıza güneş geçmemesi için şapka ve büyük bir şişe su ile gelmenizi tavsiye ederim.

Dağın tepesi Anavarza Kalesi
Dağın tepesi Anavarza Kalesi


ANAVARZA ÖREN YERİ

Kale'nin hemen altında büyük bir kapı var, bu kapıdan geçerek antik kentin kalıntılarını görebiliyorsunuz.  Uzun ve zorlu bir yukarı tırmanıştan sonra düz bir ovada, yanınızda keçiler ve inekler otlarken yürümek gerçekten çok güzel geliyor. Adana'ya gelip temiz havayı içinize çekerek güzel bir yürüyüş yapmak isteyenler için harika bir rota.

Yorumlar

Popüler Yayınlar