ITALKI'DE NASIL ONLINE DİL ÖĞRETMENİ OLUNUR?

 Merhaba!

Bugün size italki adlı dil öğretim sitesinde 1 yıllık online öğretmenlik maceramı ve bu süreçte neler yaşadığımı anlatacağım. Ancak öncelikle;



ITALKI NEDİR?

Italki benin aslında 2015'te üye olup İspanyolca bilgimi geliştirmek için kullandığım bir siteydi. Bu sitede farklı ülkelerden profesyonel veya topluluk öğretmeni olmak üzere öğretmenler var. Siteye üye olduktan sonra hangi dili öğrenmek istiyorsanız o dili öğreten öğretmenlerin profillerine, videolarına, ve ders ücretine bakıp hocaların sitede açtıkları uygunluk durumlarına göre bir saat belirliyorsunuz ve genelde skype tercih edilmekle birlikte ortak kararlaştırılan bir platformdan online ders alabiliyorsunuz. Yani ödeme, ders programını görme ve saat seçme gibi tüm işlemler italki sitesi üzerinden yapılıyor. Sadece görüşmeleri farklı bir görüntülü konuşma platformundan yapıyorsunuz. Şimdileri online ders veya formatına alıştığımız için bize çok devrimsel bir site gibi gelmiyor ancak ben 2015'te ilk derslerime başladığımda çok yenilikçi bir uygulama olduğunu düşünmüştüm.

NASIL ÖĞRETMEN OLUNUR?

Italki'de öğretmen olmak aslında çok kolay. Öncelikle bir başvuru formu dolduruyorsunuz ve sizi tanıtan bir video çekiyorsunuz. Hangi dilleri bildiğinizi ve öğretmek istediğinizi seçiyorsunuz ardından bu formu onaya gönderiyorsunuz. Yaklaşık 1-2 hafta içerisinde size genellikle pozitif bir cevap geliyor. Sonra oryantasyona çağrılıyorsunuz. Burada toplu bir Zoom görüşmesi yapılıyor. Görevli biri, bu sitenin nasıl kullanıldığını ve öğrenci çekmek için ne gibi taktikler olduğunu anlatıyor. Oryantasyondan sonra kendinize ders başlıkları ve bunlara ücret belirliyorsunuz. Sonra derslere hazırsınız!

PROFESYONEL ÖĞRETMEN VE TOPLULUK ÖĞRETMENİ

Öğretmenlik için başvurduğunuzda profesyonel veya topluluk öğretmeni diye iki seçenek çıkıyor. Eğer sizin herhangi bir sertifikanız varsa profesyonel öğretmenliğe başvuruyorsunuz ve genelde onların ücretleri topluluk öğretmeninden daha fazla oluyor. Topluluk öğretmenleri biraz daha " ben bu dili konuşuyorum ancak herhangi bir eğitim almadım sadece size yardım etmek istiyorum" diyen insanlardan oluşuyor. 

DERS ÜCRETİNİ NASIL BELİRLİYORSUNUZ?

Italki'de dersler genelde deneme dersleri ve normal dersler diye iki seçenek var. Yeni bir öğrenci sizinle tanışmak, dersi işleyiş tarzınızı anlamak için genelde 30 dakikalık bir deneme dersi alıyor. Bu deneme dersini normalde istediğiniz ücrete verebiliyorsunuz. Ancak italki'de oryantasyona katıldığınızda size en düşük fiyat yani 2 dolardan başlatmanızı tavsiye ediyorlar çünkü bu şekilde daha çok öğrenci çekmenize yardımcı oluyor. Diğer dersleriniz ise saat başı en az 4 dolardan başlamak zorunda. Üst sınır sanırım 60 dolar civarında ancak dersinizi 60 dolar yaparsanız öğrenci çekmeniz tabii ki de zor oluyor. Diğer öğretmenlerin ne kadara ders verdiğine bakıp ona göre ortalama fiyat koymak veya düşük bir ücretle başlayıp deneyim kazandıkça yükseltmeniz daha mantıklı olabilir.

PARAMI NASIL BANKAMA AKTARABİLİRİM?

Italki'de her verdiğiniz dersten %15'lik bir komisyon çekiliyor. Mesela 10 dolara ders veriyorsanız 1.5 doları siteye aktarılıyor. Cüzdanınızda toplam miktar 30 doları geçince bu parayı siteden banka hesabınıza aktarmak için Payoneer veya Paypal'ı kullanarak işlem başlatabiliyorsunuz. Ancak paranızı bu iki siteden birine aktarırken 3 dolar komisyon daha çekiliyor. Sonrasında paranız bu uygulamalarda bekliyor. Daha sonra kendi yerel bankanıza gelirken de %10'a yakın bir komisyon daha çekiliyor ve artık paranızı bankanızdan çekerek kullanabilirsiniz!

DERSLERİM NASIL OLMALI?

Bu sorunun tek bir cevabının olduğunu sanmıyorum, sizin tarzınıza ve öğretmenliğe bakış şeklinize göre değişecek. Bazı öğretmenler bir kitaptan gidiyorlar, bazıları kendi materyallerini hazırlıyor. Ben derslerin biraz daha kişiselleştirilmesi taraftarıyım çünkü karşınıza bir çocuk geldiğinde aynı kitaba 10 dakikadan fazla baktırmak zor oluyor. Veya bazen ana dili Farsça veya Arapça olan insanlar geliyor, onların kelime bilgisi bakımından zor olan okumaları anlamaları diğer ana dil konuşmacılarına göre daha farklı oluyor. 

SADECE ANA DİLİMİ Mİ ÖĞRETECEĞİM?

Hayır, bildiğiniz veya kendinize güvendiğiniz herhangi bir dili öğretebilirsiniz. Mesela Amerika veya İngiltere'de yaşayan öğretmenlerin fiyatları çok daha pahalı oluyor o yüzden bazı insanlar Filipinler, Hindistan gibi yerlerden İngilizce bilen kişileri seçiyorlar. Bazen dezavantajlar avantaja dönüşebiliyor.



Yorumlar

Popüler Yayınlar