SAKIP SABANCI MÜZESİ


Uzun zamandır gitmek istediğim Sabancı Müzesi'nin 7 Nisan'da biten Rus Avangardı sergisini duyunca, ziyaretimin zorunlu bir hale geldiğini anladım. Müzeyi ziyaret etmek için Çarşamba gününü seçtim çünkü çarşambaları hem saat 20.00'a kadar açık oluyor hem de girişi ücretsiz yapabiliyorsunuz.


Kapıdan ilk girdiğinizde, karşınıza kocaman, yemyeşil ve huzurlu bir bahçe çıkıyor. Bahçenin içi yer yer heykeller ve çeşitli sanat eserleri ile süslenmiş. Birazcık merdiven tırmanarak müzenin asıl binasının bulunduğu yere ulaşıyoruz. Buraya aynı zamanda "Atlı Köşk" deniyor. Bu ismini bahçenin girişindeki at heykelinden almış. İçeri girip en alt kata indiğimizde geçici serginin (Rus Avangardı) bulunduğu yeri gezebiliyorsunuz. üst katlarda resim sergisi ve Atlı Köşk'ün odaları var. Bu odaların içi Son Halife Abdülmecid Efendi'nin de tablolarının bulunduğu çeşitli Türk ve yabancı ressamların eserleri ile dolu. Bu tabloları incelerken gerçekten Doğu ve Batı arasında gidip geldiğinizi hissediyorsunuz.
Tabloları incelemeyi bitirdikten sonra, merdivenle odanın üst katında bulunan Hat Koleksiyon'u bölümüne geçiyoruz. İçeride gerçekten işçiliğine hayran kalacağınız kaligrafi ve hat eserleri var.

Bunlar dışında benim belki de müzeyi gezmek isteme amaçlarımdan biri olan Osman Hamdi Bey'in eserlerinin olduğu bölüm var. Eğer Pera Müzesi yazımı okuduysanız, orada Osman Hamdi'nin en ünlü eserlerinden Kaplumbağa Terbiyeci'sine hayran kaldığımı biliyorsunuzdur. Sabancı Müzesi'nde de yine başka bir ünlü eseri, ''Naile Hanım Portresi'' bulunuyor. Eserin açıklamalarında yazanlara göre, Türkiye'ye kadın portresini ilk getirenlerden olmuş. Bu portrenin bir diğer özelliği de arka planda altın yaldız kullanılması imiş. Bu teknik genelde Bizans eserlerinde kutsal insanlar resmedilirken uygulanan bir teknik olduğundan, tabloyu inceleyenlere, Osman Hamdi Bey'in kadına ve eşine verdiği değer hakkında güzel bir ipucu veriyor.


Resimleri inceledikten ve hediyelik eşya dükkanını gezdikten sonra dışarıda bulunan terasta bir çay içerek manzarayı izleyebilirsiniz.





Yorumlar

Popüler Yayınlar