MOANA

Disney filmlerinin büyük bir fanı olduğumdan mütevellit bu film de ilk çıktığında büyük bir heyecanla izledim ve bir kere izlemekle kalmayıp tekrar tekrar izlemeye devam ettim. Peki bu filmi art arda izlenmesini sağlayacak kadar iyi yapan şey nedir? Bir çok şey sayabilirim. Mesela öğretici olması, feminist bir yaklaşımın olması, ana karakterin başı sıkıştığında bir prens beklememesi... En önemli yanı da liderliği aşılaması. Neyse uzun lafın kısası bir *Spoiler* notunu bırakıp anlatmaya başlayalım:

LİDERLİK

Moana küçüklüğünden beri 'koruyucu ve yol gösterici' bir karakter. Örnek olarak filmin başında küçük bir kaplumbağayı nasıl okyanusa ulaştırdığını verebiliriz. 
Diğer Disney Prensesleri gibi görevlerinden kaçmaya çalışmıyor aksine görevleriyle isteklerini nasıl bir arada sürdürebileceğini bulmaya çalışıyor.
İyi liderler gibi tek bir amacı var ve bu amaca ulaşmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır bir durumda. 
Başkalarının yapmaya korktuğu şeyleri yapmak için gönüllü oluyor.

KIZLAR DA YAPAR

Özellikle şu son yıllarda çıkan Disney filmlerindeki 'prense ihtiyaç duyulmadığını' belirten içeriklere hayranım. Çağımızda özellikle küçük yaştan başlanarak aşılanması gereken mesajlardan biri de bu muhtemelen.

YÖN BULMA (WAYFINDING)

Filmde kimse size gelip ''buradan sağa gir orada Bakkal Cemil var onu geç sonra kime sorsan bilir'' demiyor çünkü okyanusun ortasındasınız. Hal böyle olunca filmin yapımcıları eski bilginlere güvenmişler ve 3.000 yıllık bir geçmişi olan wayfinding'i gerçekçi bir şekilde filme yansıtmışlar. Eski Polinezyalıların Tahiti, Bora Bora, Hawaii gibi adaları bulup yerleşmelerini sağlayan bu yön bulma nasıl oluyor diye soracak olursak şöyle:
Yıldızların yerlerine bakarak, güneşin nereden doğup nereden battığını takip ederek ve okyanus akıntılarının sıcaklıklarına göre hangi yöne doğru hareket ettiklerine bakarak. Yıldızların çok görünmediği şehirlerde yaşayan bizler için bu yolun nasıl işe yarayacağını öğrenmeniz için filmin tamamını izlemenizi tavsiye ederim.

ŞARKILAR

Şarkıların güzel mesajlar vermesi de filmi izlemeye değer kılan noktalardan bir tanesi.
Sometimes the world seems against you
The journey may leave a scar
But scars can heal and reveal where you are
Bazen dünya sana karşı görünür.
Yolculuk bir yara bırakabilir
Ama yaralar iyileşip nerede olduğunu gösterir

VÜCUT TİPLERİ

Önceki prenses filmlerinin aksine Moana'nın gerçekçi ve toplumun bize aşıladığı güzellik kriterlerini yıkan bir fiziksel görünümü var. Yanık ten, siyah saç ve balık et diyebileceğimiz ve ıslanınca hala makyaj yapmış gibi mükemmel görünmeyen ama kendisi mükemmel olan bir karakterle karşı karşıyayız.


Yorumlar

Popüler Yayınlar