GELECEKTEKİ ÇOCUĞUMA MEKTUP

Dil anlatım dersinde verilen ''gelecekteki çocuğumuza mektup'' ödevi çok hoşuma gitmesiyle beraber hemen bir yazı yazmaya başladım, Şeyh Edebali'nin vasiyetine benzeyen bu mektubumu sizinle de paylaşmak isterim:

Sevgili Çocuğum,
Sen bu dünyada canımdan çok sevdiğim bir parçamsın. Sana belki yarısını bile göremediğim şu hayattan öğrendiklerimi bir parça da olsa nasihat etmek isterim. Seni bilmem ama birisi öğütlere başladı mı kulağıma peçete tıkamayı yeğlerdim. Dinlemediğime pişman olmadığım zamanlar olmadı değil ama bir düşüşten sonra insanın kalkışı çok daha farklı oluyor. Bu yüzden hata yapmaktan ve düşmekten hiç korkma.
Maceracı ol. Tek başına seyahate çık, bir restoranda yemek ye, bir kafede kitap oku, hiç tanımadığın biriyle sohbet et… Kendi başına olmak seni ezik göstermez. Fakat unutma ki arkanda, seni seçimlerin ne olursa olsun her zaman destekleyip sana kucak açacak insanlar var.
Bulduğun her şeyi oku, bulduğun her şeyi tat. Yeniliğin ve farklılığın zararı olmaz ancak keşkelerin pişmanlığı olur.
Aşık olup biriyle hayatını birleştirmek zorunda değilsin ama buna layık birini bulursan peşini bırakma.
Aileni sev. Sana karşılıksız ilgi, destek ve sevgiyi yalnız onlar verir.
Arkadaşlarını iyi seç. Onları dinlemeyi ve onlarla zaman geçirmeyi unutma. Çünkü en içten onlarla güler ve en içten onlarla ağlarsın.
Bir insanı rengine, giyinişine, konuşma biçimine, dinine, diline ve seçimlerine göre yargılama. İnsanların seçemeyeceği bazı şeyler vardır. Ancak onlarla beraber olmak sana çok şey öğretir.
Sana kötülük yapana iyilikle karşılık ver ki ondan bir farkın olsun. Affetmeyi ve onun getirdiği rahatlamayı bil. Her zaman gülümse çünkü gülümsemek ön yargıları siler buzları eritir ve bu hayatta mutlu olmanı sağlar.
Parayı bir amaç olarak değil araç olarak gör. Elinde olan birikimi maddi şeylerden çok manevi şeylere yatır ki yaşadığın bir anın verdiği mutluluğu bir elbisenin veremediğini anlayasın.
Son olarak sevdiğin şeyi yap. Aşksız bir şey olmaz. Çünkü bir Çin atasözü der ki: Bir saat mutlu olmak istiyorsan şekerleme yap, bir gün mutlu olmak istiyorsan balık tut, bir hafta mutlu olmak istiyorsan tatile çık, bir yıl mutlu olmak istiyorsan servete kon, bir ömür boyu mutlu olmak istiyorsan sevdiğin işi yap.

Yorumlar

  1. Çocuğunun en yakın arkadaşı benim çocuğum olacağından kendi miniğimi çok şanslı buluyorum :) Süi teyzesinin eğittiği bir minikpenguştan iyi arkadaş bulamaz ... (Saiş)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar